6 greseli frecvente in randul amatorilor de Fitness si BodyBuilding

greseli_fitnessLipsa rezultatelor vizibile dupa 2-3 ani de antrenamente istovitoare in sala de antrenament, se poate explica simplu: se fac greseli decisive in abordarea unui stil de viata bazat pe fitness sau bodybulding. Lista de greseli  regasite printre amatorii de fitness si bodybuilding este, din pacate, foarte stufoasa. Am selectat doar 6 greseli din lista lunga, pentru a incerca sa le gasim  o rezolvare simpla si eficienta:

Greseala 1: Lipsa unui plan de antrenament.

Nu intram in sala de antrenament fara sa stim ce grupe musculare antrenam si ce exercitii executam. Alergarea de la un aparat la altul nu se considera antrenament cardio. Indiferent daca antrenam doar o grupa musculara pe zi sau facem un antrenament full-body, exercitiile trebuie alese in prealabil, cu logica si cu respectarea unor reguli simple de biomecanica.

Solutie: Se gasesc o multime de antrenamente bine structurate pe internet. Gasiti unul potrivit pentru voi, il listati si il respectati cu strictete. Notati numarul de repetari, greutatile utilizate pentru a putea urmari evolutia.

Greseala 2: Alimentatia inadecvata si dezechilibrata.

Ne antrenam 1 ora/ si ne hranim de 4-5 ori/zi. Raportul de 1:4 defineste fitness-ul(25% antrenament, 75% nutritie). Asadar pentru rezultate notabile (pierdere in greutate, crestere musculara) e imperativ necesar sa se respecte reguli de baza ale nutritiei: 3 mese principale/zi si 2 gustari, hidratare suficienta(2-3 l de apa pe zi), evitarea alimentelor hipercalorice , consumul de alimente bogate in nutrienti esentiali.

Solutie: Chiar si fara interventia nutritionistului putem alege corect alimentele sanatoase.

Greseala 3: Incredere prea mare in efectul suplimentelor nutritive.

Suplimentele nutritive nu sunt potiuni magice, care odata consumate va ofera forma si definirea musculara dorita. Oferta este foarte variata si este foarte important sa alegem suplimentele care ne ajuta sa atingem telul impus,  mai usor si mai repede. Suplimentele au efectul dorit daca sunt consumate corect in conditii de activitate fizica sustinuta.

Solutie: Nu cadeti in ispita „produselor miraculoase”.  Evitati greselile iremediabile si studiati cu atentie atat efectele pozitive cat si cele negative.

Greseala 4: Excluderea antrenamentului cardio.

Antrenamentul cardio este esential atat in proceul de slabire cat si procesul de crestere musculara. Tesutul adipos subcutanat acopera musculatura si ii ofera un aspect compact. Un antrenament cardio intens elimina treptat excesul de tesut adipos si ofera musculaturii aspectul dorit: definire si volum.

Solutie: Nu evitati antrenamentul cardio. Este simplu, la indemana tuturor si cu efecte garantate.

Greseala 5: Lipsa unui obiectiv precis, stabilit initial.

Pentru ce alerg in fiecare zi 5-6 km? Cu ce scop fac antrenament in sala de forta de 4-5 ori pe saptamana? La astfel de intrebari simple avem nevoie de raspunsuri precise. Vrem sa slabim sau sa acumulam masa musculara, ne stabilim de la inceput un obiectiv precis, realizabil si definit in timp.

Solutie: Daca obiectivul este unul realist si bine definit in timp si spatiu, atunci este pe jumatate atins.

Greseala 6. Lipsa informatiilor teoretice despre fitness si nutritie.

Fitness-ul este o stiinta, dar e o stiinta cu aplicatie directa asupra sanatatii. Inainte sa ridicam greutati avem nevoie de un bagaj serios de informatii despre anatomia si biomecanica corpului. Nutritia este mai complicata decat chimia, iar orice greseala poate avea efecte ireversibile asupra sanatatii.

Solutie: Citim, studiem, intrebam specialisti si abia pe urma aplicam.

2 comentarii la „6 greseli frecvente in randul amatorilor de Fitness si BodyBuilding”

  1. categoric greseli se fac in fiecare sala de antrenament. cei care fac exercitiile gresit sunt mai multi decat cei care fac corect

  2. cine greseste o data ar fi bine sa nu repete greseala. intreaba frate pe cei care stiu

Părarea ta contează! Lasă un comentariu: