Adio portocale, bine ati venit KAKI

kaki

Cu parere de rau pentru portocale, dar prevad o schimbare majora. Kaki vine tare din urma si ameninta suprematia portocalelor. Pare sa fie principalul candidat la titlul de fructul iernii.

Pe mine m-a convins inca de iarna trecuta. Il cumpar frecvent si ne place la toti 3. Iar la ce vad prin magazine, se cumpara din ce in ce mai mult, chiar daca pretul per bucata nu e chiar mic – intre 2 si 5 lei (cel bio). Se gaseste constant la Lidl, Auchan sau Carrefour.

De unde a venit acest “kaki” si ce ne ofera bun:

kaki_fruit

Kaki numit si persimmon, este un fruct originar din China, de culoare portocalie, marimea unei tomate sanatoase, gust dulce mieros si cu o textura moale dar fibroasa – atunci cand este copt.

Kaki este o sursa excelenta de vitamine si minerale (ca toate fructele de altfel). Un singur fruct contine 55% din necesarul zilnic de vitamina A si 21% din necesarul zilnic de vitamina C. Plus ca are un continut ridicat de mangan ( un nutrient destul de rar in alte fructe) si de fibre (ajuta la digestie si usureaza tranzitul).

Sarac in calorii (120 cal/bucata), kaki ne ofera o lista intreaga de antioxidanti si fitonutrienti cu proprietati antiinflamatorii si regenerative. Lista de antioxidanti contine printre altele licopenul, beta-carotenul (regasit si in morcovi) si luteina.

Recomandari de consum si cu ce il putem combina:

Pana acum nu am intrat la creatie cu kaki. L-am servit ca atare taiat in felii cu putina scortisoara sau taiat bucatele si pus peste terciul de ovaz. Am aflat de curand ca se consuma curatat de coaja. Dar va garantez ca e foarte gustos cu tot cu coaja.

Pe internet gasesti multe alte forme de servire si diverse retete cu kaki fresh sau copt. Urmeaza sa incerc salata cu rucola, kaki, nuci, mere verzi si branza de capra.

Reteta disponibila pe Food52.com

Este evident pentru toata lumea ca fructul kaki este gustos, dulce, bogat in vitamine si minerale, are continut ridicat de fibre si poate fi consumat in diferite combinatii. Dar intrebarea de final este daca ramai la clasicele portocale sau treci la kaki?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *