Apa plata dauneaza grav “fitzelor”

Apa plataToata lumea, de la mic la mare si de la mare la munte, cunoaste termenul de “apa plata” sau apa de izvor.

Nu trebuie amintit ca apa este unul dintre elementele vietii, un dar divin care poate fi procurat gratis, prezent ca element constitutiv in tot ce ne inconjoara. Nu vreau ca in aceasta interventie sa analizez proprietatile fizico-chimice ale apei, dar imi doresc sa supun comentariilor un obicei devenit deja un “must” printre noi (copii, tineri, si chiar oameni in varsta):  mai bine un suc decat o apa plata!

Oare chiar e mai bine sa inlocuim apa plata, un element vital sanatatii, cu sucurile carbogazoase sau cu sucurile asa-zise “naturale”?

Daca intrebarea ar fi adresata intr-un sondaj, cei chestionati ar spune ca e mult mai sanatos un pahar de apa decat un pahar de suc carbogazos, dar totul se schimba in momentul in care trebuie  sa aleaga  intre apa si “suc” pentru o ulterioara consumare.  Se cunoaste ca un ambalaj frumos vinde o marfa proasta, si cred ca are efect si in cazul  bauturilor carbogazoase care atrag privirile pofticiosilor cu ambalaje frumos colorate, cu promotii si premii fabuloase, iar industria de profil, inregistreaza profit fabulos in fiecare an. Snobismul si  dorinta de impresionare in masa imping subiectii cu elan necontrolat spre a alege de pe raftul unui magazin o sticla de  suc frumos colorat si ambalat si sa lase in urma lui o sticla de apa, pentru ca vorba aceea: “apa rugineste instalatia”.

consumul regulat de apa  dauneaza grav fitzelor

Am decis sa postez aceasta “indignare personala” dupa ultima sesiune de “transpiratie” si osteneala depusa  in sala de antrenament, in care eu imi hidratam corpul cu apa plata imbuteliata in flacon de 2L, cumparata cu un pret infim de aproximativ 2.5RON.  In aceeasi sala cu mine si cu alti indivizi osteniti am “remarcat” un “gigolo monden” care se lupta dur cu kilogramele ganterelor dar si cu propriile kilograme.

Pana aici nimic anormal, dar partea tragico-comica abia acum incepe, pentru ca lichidul utilizat pentru hidratarea corpului stors de puteri, nu era  apa plata, nu era o bautura energizanta recomandata, ci era o bautura carbogazoasa de culoare neagra, cu ambalaj rosu, atat de cunoscuta si adorata. Sticla de 1L, cu pretul  inca lipit  pe capac (4.5 RON), era mutata  de catre posesor la fiecare aparat, iar lichidul cel negru si gazos ii oferea utilizatorului ochit de mine, forta supraomeneasca la fiecare inghititura, precum potiunea magica bauta de Asterix si Obelix. Numele bauturii chiar nu conteaza, dar poate fi regasit in denumirea categoriei sociale nou aparute, din care face parte si individul “remarcat” de catre mine  adica “cocalari“.

Probabil pentru unii sfatul medicului ,”pentru o viata sanatoasa consumati zilnic minim 2L de apa ” se poate  adapta si devine inevitabil sfatul snobilor, “consumul regulat de apa  dauneaza grav fitzelor” –  respectat fara ezitare indiferent de loc sau activitate.

Corpul uman contine 70 % apa. Nu modificati  compozitia. Echilibrul sanatatii e foarte instabil.

A consuma o data pe saptamana bauturi carbogazoase, nu este o greseala fatala, dar trebuie evitat consumul in exces a acestora si inlocuirea lor cu o sticla de apa plata , un gest la indemana oricui, indiferent de conjunctura sau de activitate. Cred ca pe primul loc trebuie sa fie “impresionarea” propriului nostru corp printr- o hidratare zilnica corecta, si nu sa incercam sa  impresionam o comunitate restransa in care ne invartim, care de cele mai multe ori ramane indiferenta .

 

Părarea ta contează! Lasă un comentariu:

20 gânduri despre “Apa plata dauneaza grav “fitzelor””