Sa facem cunostinta cu ARONIA, un fruct cu proprietati miraculoase pentru sanatate

Incet dar sigur, romanii redescopera fructele de padure si beneficiilee lor miraculoase pentru sanatate. Fructele de ARONIA sunt ultima descoperire in acest domeniu. Scorusul negru (denumire populara) face parte din familia de arbusti multianuali roditori (alaturi de afin, coacaz sau merisor). Fructele mici si negre ale acestui arbust s-au dovedit  a fi extrem de bogate in antioxidanti, vitamine si nutrienti esentiali pentru o sanatate de fier.

Sa vedem de ce sunt fructele de aronia atat de laudate si apreciate de nutritionisti:

 • imbunatatesc sistemul imunitar, echilibreaza metabolismul si scad nivelul hormonilor de stres;
 • sunt hipotensive (scad tensiunea) si sunt recomandate diabeticilor (continut ridicat de inulina);
 • sunt surse bogate de acid folic (se recomanda femeilor insarcinate) si antocianine (coloranti naturali);
 • contin o cantitate ridicata de vitamina P (fixeaza vitamina C si reface tonusul vaselor capilare);
 • contin de 15 ori mai multi antioxidanti decat afinele;
 • reduc alergiile si inhiba descompunerea colagenului (impiedica imbatranirea prematura);

Cultura de Aronia langa Cluj-Napoca

ARONIA – Informatii nutritionale

Originar din America de Nord, istoria arbustului de aronia in Europa a inceput  la sfarsitul secolului XIX. Prima cultura de 20.000 de arbusti a fost infiintata in zona orasului Sankt Petersburg in anul 1948. Rezistenta la frig si temperaturi ridicate, aronia se poate planta in zone climatice diferite. In Romania culturile de aronia sunt la inceput, dar se preconizeaza o crestere semnificativa in urmatorii ani.

Fructele mici si negre se coc in lunile iulie-august si pot fi consumate crude, sub forma de sirop, dulceata (gem) sau uscate(dezhidratate). Sunt folosite atat in alimentatie cat si in industria farmaceutica si a produselor de ingrijire personala.

Fructe Aronia deshidratate

Au fost culese primele fructe de aronia din cultura bio de langa orasul Cluj-Napoca si pot fi regasite in complexul Polus Center vizavi de Carrefour la magazinul Apuseni fruct:

ARONIA

4 comentarii la „Sa facem cunostinta cu ARONIA, un fruct cu proprietati miraculoase pentru sanatate”

 1. The berries are also recommended to athletes post workout for muscle recovery, thanks to their anti-inflammatory properties.

 2. Întreţinere Aronia

  Aronia este un arbust care nu are nevoie de o întreţinere deosebită, ea fiind foarte rezistentă la boli şi dăunători. Ca toţi arbuşti are nevoie de stropiri minime cum ar fi;

  – toamna după plantare se stropesc cu soluţii pe bază de cupru şi ulei horticol.

  – primăvara devreme când noaptea temperaturile nu mai sunt negative se repetă stropirile de toamnă.

  – în timpul vegetaţiei sunt recomandate stropiri preventive cu fungicide şi insecticide pe care le putem găsi şi acreditate BIO.

  – tot în timpul vegetaţiei sunt recomandate şi stropirile cu îngrăşăminte foliare.

  Tăierile la arbustul de Aronia încep de la plantare, dacă planta nu este suficient de dezvoltată se taie vrafurile pentru a stimula creşterea laterală, după care în primi trei ani se fac tăieri. Din anul 4 se elimină ramurile cu producţie scăzută, nu se tăie însă şi punctul de ramificare, deoarece de acolo vor porni lăstari noi care ajută la dezvoltarea tufei. Ramurile de anul 5 trebuie îndepărtate, ele scăzând în productivitate. Chiar dacă arbustul de Aronia poate produce până la 20 de ani, după 15 ani când producţia începe să scadă tufă se poate tăia de la suprafaţa pământului pentru a întineri plantaţia.

 3. Producator autorizar pomi si arbusti fructiferi
  . Oferta pe larg o gsiti pe sanatatedinplante.ro sau ne puteti contacta la Tel. 0732 988 343 / 0761 723 106

Părarea ta contează! Lasă un comentariu: