Ce este intoleranta la gluten si care sunt simptomele specifice?

Intoleranta la gluten este o afectiune autoimuna declansata de ingestia de gluten (proteina din grau, secara si orz) la persoane predispuse genetic.

Aceasta afectiune numita si boala celiaca se manifesta dupa consumul de paine, paste sau alte produse pe baza de faina din grau, secara sau orz.

Glutenul (componenta proteinca de origine vegetala, prezent in cereale), provocoa iritatie intestinului, si ca urmare apar dureri abdominale, flatulenta, balonare si diaree. Intoleranta la gluten afecteaza aproximativ 1% din populatie si poate sa apara la orice varsta, inca din copilarie.

Simptomele intolerantei la gluten sunt multiple si variate. Cele mai intalnite sunt:
  • probleme la nivelul stomacului si al intestinelor: gaze, balonare, crampe abdominale, greata, constipatie sau diaree;
  • migrane si dureri dese in zona din spate a capului;
  • durere si sensibilitate ridicata a muschilor, tendoanelor si articulatiilor;
  • ameteli, dificultati in mentinerea echilibrului, furnicaturi, dureri si senzate de moleseala extremitailor (palme, degete, talpa piciorului);
  • oboseala continua si predominata mai ales dupa servirea mesei.

In multe cazuri analizele medicale clasice nu evidentiaza aceasta afectiune, iar medicii nutritionisti recomanda analize specifice pentru a depista existenta bolii celiace.

Părarea ta contează! Lasă un comentariu:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.