Memoria musculara. Ce este si cum functioneaza?

Atunci cand te intorci in sala de antrenament dupa o pauza mai lunga, iti recapeti tonusul destul de repede –  „vinovat” de acest lucru se face memoria musculara.

Memoria musculara se defineste ca o forma de memorie inconstienta care implica consolidarea unei actiuni motorii prin repetitie.

Exemple clare unde actioneaza memoria musculara se regasesc in multe din activitatile zilnice care devin automatisme si se imbunatatesc prin repetitie. Gandeste-te la mersul pe bicicleta, utilizarea unei tastaturi sau a unui instrument muzical, practicarea artelor martiale sau chiar dansul.

Cu ajutorul exemplelor de mai sus definitia stiintifica a memoriei musculare devine mai pamanteana. Pare destul de logic faptul ca daca exersezi zilnic anumiti pasi de dans, la un moment dat ii vei putea face „cu ochii-nchisi”. Explicatia este ca devin automatisme stocate in memorie. Iar aceasta memorie poate fi accesata oricand.

Pe acelasi principiu se explica si afirmatia din prima fraza. Sa presepunem ca faci 2 ani antrenament constant cu greutati si  stapanesti foarte bine fiecare miscare. Apare o sitautie neprevazuta si timp de o luna pauza totala de la antrenamente. Cand revii in sala, in timp destul de scurt, exercitiile si miscarile vor redeveni cunoscute si usor de executat.  Surprinzator, dar totusi logic. S-a activat memoria musculara !
Asadar, o pauza mai lunga de la antrenamente nu este un dezastru. Uneori poate fi chiar benefica, dar despre acest subiect intr-o postare viitoare. Ramai aproape. 😉

Concluzie: Atunci cand esti in sala de antrenament, incearca cat mai multe si mai complexe exercitii. Exerseaza-le si invata miscarile corecte. Acestea se vor stoca in memorie si te vor ajuta sa progresezi.

Creierul uman memoreaza miscari, nu exercitii!

sursa text: www.muscleforlife.com

Părarea ta contează! Lasă un comentariu: