Ce inseamna de fapt sa mananci sanatos?

Mai nou, toata lumea doreste sa manance mai sanatos. Foarte bine, este firesc si normal acest lucru. Dar ce inseamna sa mananci sanatos?

A manca sanatos inseamna sa consumam produse organice din diverse surse, atat de origine animala, cat si de origine vegetala.

Ce se intelege prin produse organice?

Produsele organice sunt acele produse realizate fara utilizarea substantelor chimice, fara interventii genetice si in armonie cu natura si mediul inconjurator.
In mod uzual, se numesc produse bio/organice/ecologice acele produse certificate in acest sens de un organism de certificare.

mananci_sanatos

Care este diferenta intre organic, bio, eco si ecologic?
Niciuna. Termenul „organic” se utilizeaza in spatiul anglo-saxon (vorbitori de engleza): organic food, organic milk, organic expo etc. Termenul „bio” inseamna acelasi lucru, fiind folosit in special in spatiul franco-german: agriculture biologique. Si „eco” inseamna acelasi lucru. In Romania, pe sigla de certificare scrie Agricultura Ecologica (mai multe detalii AICI).

In teorie, idea de a manca sanatos se rezuma la un consum regulat de produse organice, bio, ecologice, etc. Dar cui ii place teoria? Mie cu siguranta, NU imi place. Practica (adica realitatea) in cele mai multe cazuri, difera de teorie.

Si totusi ce inseamna pentru mine sa mananc sanatos?

Plecand de la ultima idee, pot sa va spun fara sa gresesc, ca nu exista o reteta general valabil care sa explice „cum sa mananci sanatos”. Sanatatea este inteleasa de fiecare in felul lui. A fi sanatos nu se rezuma la a fi slab sau gras. Retine ca:

Un corp este sanatos este un corp puternic, capabil sa castige lupta cu toti factorii interni si externi care ii pun in pericol buna functionare.

Prin ceea ce mananc, ma asigur ca ii ofer corpului suportul necesar pentru a ramane mereu puternic si automat sanatos. Nu ma obosesc sa numar caloriile. Dar ma straduiesc sa consum calorii pline. Adica, alimente bogate in macronutrienti. Corpul are nevoie de proteine, carbohidrati si grasimi de calitate.

Daca si tu esti constient de acest fapt, vei avea grija sa mananci cat mai multe alimente de calitate (organice, bio, eco, etc.). In acest fel aplici teoria in practica, adica in dieta ta zilnica.

In concluzie, sa mananci sanatos nu implica consumul exclusiv de salata verde, broccoli sau piept de pui crescut la curte. Incearca pe cat posibil sa iti asculti corpul si sa mananci ceea ce are nevoie pentru a ramane puternic. Uneori (nu foarte des), o pizza sau un hamburger cu cartofi prajiti poate fi „ce trebuie”.


 

Părarea ta contează! Lasă un comentariu: