Concluzii dupa 4 saptamani in care am notat tot ce am mancat

Folosesc de ceva timp aplicatia Cronometer pentru a-mi nota si monitoriza ceea ce mananc in fiecare zi. Si fac asta cu un scop precis – vreau sa ma asigur ca mananc suficient, nici prea mult dar nici prea putin, doar cat am nevoie pentru un + 2-3 kg pe cantar. Doar pe cantar 😉 !

Ieri urcandu-ma pe cantar am vazut pe afisaj numarul dorit. BINGO! Obiectiv atins.

Si ca sa vad cum s-a produs minunea, azi m-am uitat putin pe rapoartele aplicatiei mai sus amintita. Ce am vrut sa vad a fost, nu neaparat ce am mancat, cat mai ales cum am mancat: raportul macronutrientilor (%proteine, %carbohidrati si %grasimi), media caloriilor consumate si mai ales distributia zilelor cu consum sub medie si peste medie.

grafic calorii

In graficul de mai sus e prezentat consumul caloric pe ultimele 2 saptamani si din ce macronutrienti provin aceste calorii (verde – proteine, albastru-carbohidrati si rosu – grasimi).

Media pe cele 4 saptamani a fost de ~2500 calorii consumate din care proteine ~157g, carbohidrati ~232g si grasimi ~93g. Asta a fost ceea ce am mancat. Detalii in imaginea de mai jos:

raport calorii consumate

Interesant este ca media caloriilor arse a fost tot de ~ 2500kcal. Deci, cat am mancat atat am si consumat. Dar cu toate acestea, am castigat +2kg pe cantar in 4 saptamani. Unde s-a facut dierenta?

In cazul meu ce a contat a fost consumul caloric din zilele cu antrenament fata de zilele fara antrenament. Sa fiu mai exact, in zilele cu antrenament (de obicei luni-miercuri-vineri) am avut ca target un minim de 2700 calorii iar in zilele fara antrenament un maxim de 2300.

Diferenta de calorii am obtinut-o din carbohidrati. 250-300g in zilele cu antrenament si 150-180g in zilele fara. Cu proteinele si grasimile nu am facut jonglerii: 140-150g proteina/zi si 80-90g  de grasimi/zi. Aici, singura mea grija a fost (si va fi in continuare) ca aceste grasimi sa provina din surse bune (avocado, nuci, seminte, oua, peste si lactate). Cu proteinele e si mai simplu.

Ce am invatat dupa cele 4 saptamani de monitorizare completa a alimentatiei:

  • nu prea conteaza ca mananci seara la ora 10:00 daca per total in ziua respectiva ti-ai respectat planul nutritional (calorii & macronutrienti);
  • daca te antrenezi/faci miscare, masa de dupa antrenament are un rol decisiv in atingerea obiecitivului; in cazul meu dupa antrenament obisnuiesc sa mananc cea mai consitenta masa ~800 calorii 🙂
  • daca intr-o zi „sari calul” si ajungi la 3500 calorii consumate, nu intra in depresie; poti recupera in zilele urmatoare mancand mai putin.
  • nu e nevoie „sa fii mai catolic decat papa”; nu exagera cu dulciurile, sucuri carbogazoase cat mai rar, la fel si cu produsele din/cu faina alba si evita pe cat posibil mancarea fast-food; cam asta inseamna sa ai grija la ceea ce mananci.

Cei curiosi pot vedea mai jos meniul complet al zilei de luni 13 august (click pe imagine):

meniu complet

Părarea ta contează! Lasă un comentariu: