Blog de Obiceiuri Sănătoase

De ce apare si cum potolim pofta de dulce?

De cate ori ai auzit expresia “Eu nu pot sa renunt la dulciuri?” sau “Dulciurile sunt viata mea”? Eu de foarte multe ori, de prea multe multe ori.

pofta de dulce

Dar ce sunt dulciurile?

Teoretic vorbind, sunt produse cu un continut foarte mare de zahar, coloranti artificiali, uleiuri si grasimi saturate, total neprietenoase cu sanatatea noastra. Practic, dulciurile sunt “calorii goale”, adica produse care aduc doar energie fara nutrienti atat de necesari pentru a hrani corpul.

Ce este pofta de dulce si de ce apare?

Creierul ne transmite mesaje ca avem lipsuri in corp, iar pofta de dulce apare cand avem un deficit de carbohidrati sau exista o carenta de magneziu respectiv crom. Magneziul si cromul regleaza metabolismul glucidic si echilibreaza nivelul de zahar din sange. Lipsa celor 2 minerale afecteaza secreatia de insulina, care nu mai reuseste sa transporte glucidele in sange, iar acest lucru genereaza pofta de dulce.

Pofta de dulce poate sa apara si din cauza unor obiceiuri nesanatoase, cum ar fi: stresul, lipsa somnului, dezhidratarea, sedentarismul sau o alimentatie dezechilibrata cu mese neregulate.

Cum potolim pofta de dulce?

Imi permit sa fac cateva recomandari simple, dar eficiente:

  • alege o alimentatie echilibrata, diversificata si complexa din punct de vedere nutritional;
  • bea minim 2l de apa in fiecare zi pentru a evita dezhidratarea;
  • pune-ti corpul in miscare minim 30 de minute pe zi – miscarea regleaza nivelul de zahar din sange si reduce nivelul de stres;
  • asigura-te ca ca dormi minim 7 ore in fiecare noapte.

sursa: www.lifeingreen.ro

Reader Comments

Părarea ta contează! Lasă un comentariu:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.