Blog de Obiceiuri Sănătoase

Curiozitati din sport. Episodul 12

Stiati ca…

Hocheiul subacvatic castiga popularitate in Statele Unite, unde se bucura de un adevarat campionat national, cu multe divizii si playoff-uri intre cele mai bune echipe ale statelor. Este vorba despre un sport rapid care combina inotul si capacitatea de lovire. Se desfasoara pe fundul unei piscine cu doua echipe a cate sase jucatori. Acestia din urma poarta labe, masti, tub de oxigen, casca si manusi protectoare.

Bastonul este scurt, discul are greutatea de aproximativ 3 livre (circa 1,3 kg) si poarta este lata de 3 metri. Se joaca doua reprize a cate 15 minute si echipele pot sa efectueze cel mult 4 inlocuiri. Desfasurarea actiunii este exclusiv subacvatica si media de lovire se apropie de 30 secunde.

Regulile sunt simple: nu sunt permise manevrele deranjatoare printre jucatori. Miscarea este dificila, dar posibila, este suficient sa lovesti discul cu bastonul si sa-l indrepti spre coechipier. Discul poate fi ridicat si lansat mentinand o traiectorie de 50 cm de la fund, in asa fel incat sa fie evitate eventualele interceptari.

….Schiurile constituie cel mai vechi mijloc de transport inventat de om inca inaintea rotii. O incizie pe stanca din 3000 Î.C., gasita pe insula Rodoy, in Norvegia, reprezinta oameni pe schiuri. Intr-o turbarie din Hoting, in Suabia, au fost gasite o pereche de schiuri datand din 2500 Î.C., foarte bine pastrate. Aparitia schiurilor si a saniei dateaza din preistorie. Unii cercetatori au identificat primele urme intre Siberia si Mongolia. Adevaratii specialisti au fost laponii: cu aproape 2.000 de ani in urma, incaltau pe piciorul drept un schi lung si subtire, in timp ce piciorul stang purta unul mai scurt, folosit pentru a se sprijini si a impinge. Acest mijloc de transport specific era inca folosit in Laponia la inceputul secolului al XX-lea.

Reader Comments

  1. Pingback: My Homepage
  2. Pingback: lainavertailu
  3. Pingback: ruletka
  4. Pingback: business for sale
  5. Pingback: view
  6. Pingback: Photo Battle

Părarea ta contează! Lasă un comentariu:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: