Curiozitati din sport. Episodul 12

Stiati ca…

Hocheiul subacvatic castiga popularitate in Statele Unite, unde se bucura de un adevarat campionat national, cu multe divizii si playoff-uri intre cele mai bune echipe ale statelor. Este vorba despre un sport rapid care combina inotul si capacitatea de lovire. Se desfasoara pe fundul unei piscine cu doua echipe a cate sase jucatori. Acestia din urma poarta labe, masti, tub de oxigen, casca si manusi protectoare.

Bastonul este scurt, discul are greutatea de aproximativ 3 livre (circa 1,3 kg) si poarta este lata de 3 metri. Se joaca doua reprize a cate 15 minute si echipele pot sa efectueze cel mult 4 inlocuiri. Desfasurarea actiunii este exclusiv subacvatica si media de lovire se apropie de 30 secunde.

Regulile sunt simple: nu sunt permise manevrele deranjatoare printre jucatori. Miscarea este dificila, dar posibila, este suficient sa lovesti discul cu bastonul si sa-l indrepti spre coechipier. Discul poate fi ridicat si lansat mentinand o traiectorie de 50 cm de la fund, in asa fel incat sa fie evitate eventualele interceptari.

….Schiurile constituie cel mai vechi mijloc de transport inventat de om inca inaintea rotii. O incizie pe stanca din 3000 Î.C., gasita pe insula Rodoy, in Norvegia, reprezinta oameni pe schiuri. Intr-o turbarie din Hoting, in Suabia, au fost gasite o pereche de schiuri datand din 2500 Î.C., foarte bine pastrate. Aparitia schiurilor si a saniei dateaza din preistorie. Unii cercetatori au identificat primele urme intre Siberia si Mongolia. Adevaratii specialisti au fost laponii: cu aproape 2.000 de ani in urma, incaltau pe piciorul drept un schi lung si subtire, in timp ce piciorul stang purta unul mai scurt, folosit pentru a se sprijini si a impinge. Acest mijloc de transport specific era inca folosit in Laponia la inceputul secolului al XX-lea.

5 comentarii la „Curiozitati din sport. Episodul 12”

  1. Pingback: My Homepage

  2. Pingback: ruletka

  3. Pingback: business for sale

Părarea ta contează! Lasă un comentariu: