Curiozitati din sport. Episodul 3

Stiati ca…

„Microbistii” sunt in pericol, cand echipa lor favorita pierde meciul

A asista la o înfrangere a echipei preferate inseamna, pentru suporteri, un risc crescut de a suferi un atac de inima sau un accident vascular cerebral.

In cele doua saptamani care urmeaza evenimentului sportiv, riscul de a muri din cauza unei boli de inima sau a unui a AVC e mai mare cu cca. 20% (chiar 22% pentru suporterii mai varstnici), arata un studiu realizat la Universitatea Carolina de Sud, SUA.

In cazul in care echipa favorita castiga, rezultatul se reflecta intr-o foarte usoara reducere a numarului de decese – cca. 1%.

Autorii studiului au analizat certificatele de deces intocmite in 1980 si 1984, in cele doua saptamani de dupa Super Bowl – finala campionatului national de fotbal american profesionist.

Cercetatorii considera ca stresul emotional la care sunt supusi fanii in timpul evenimentelor sportive cu miza mare (de pilda, finalele de campionat ale sporturilor foarte populare) ii fac pe acestia mai vulnerabili la amenintarea bolilor cardiovasculare.

Rezultatele corespund cu cele ale unui studiu similar, realizat in timpul Campionatului Mondial de Fotbal din 2006, desfasurat in Germania: cu cat meciul era mai important, cu atat avea un impact mai puternic asupra ratei deceselor.

Oamenii de stiinta cred ca rezultatele ar putea fi utile atat medicilor, cat si pacientilor: pacientii trebuie sa fie constienti de risc si sa-si supravegheze mai bine sanatatea, iar medicii trebuie sa fie pregatiti sa faca fata unui numar mai mare de urgente cardiovasculare si trebuie sa-si monitorizeze si sa-si consilieze mai bine pacientii cu risc – eventual recurgand si la o medicatie corespunzatoare – in aceste perioade stresante.

sursa: Telegraph

Un comentariu la „Curiozitati din sport. Episodul 3”

  1. Pingback: android phone

Părarea ta contează! Lasă un comentariu: