Decalogul alimentatiei sanatoase si echilibrate

Alimentatia sanatoasa inseamna un consum echilibrat de alimente care mentin o stare de sanatate buna.

Echilibrul nutritional se refera in primul rand la un consum bine proportionat de macronutrienti (proteine, carbohidrati si grasimi) si micronutrienti (vitamine si minerale). Masinaria complexa numita OM are nevoie de „combustibil” de cea mai buna calitate pentru a functiona in parametrii normali.

Reguli de baza pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata:

1. Nici-o zi fara 3 mese. Avem nevoie sa consumam alimente (de calitate) in fiecare parte a zilei: dimineata ( la mic-dejun), la amiazi (pranz) si seara (cina). Nutritionistii recomanda un meniu format din 3 mese si 2 gustari in fiecare zi.

2. Pastreaza farfuria in echilibru. Vorbim despre un echilibru nutritional. Aportul caloric al farfuriei trebuie sa provina in proportie de 50% din carbohidrati, 25-30% din proteine si 20-25% din grasimi.

3. Mananca doar cat consumi. Un exces de calorii provenite din alimentatie, inseamna o rezerva de energie neconsumata care se transforma in tesut adipos.  Adapteaza alimentatia in functie de activitatea ta zilnica!

4. Nu crede in diete miraculoase. Nu exista diete care sa iti garanteze o stare de sanatate stabila pe termen lung. Cele mai multe diete presupun infometare sau consum exagerat de proteine care nu respecta principiul echilibrului (regula 2).

5. Fructele si legumele nu lipsesc de pe masa. Legumele si fructele frumos colorate sunt surse bogate de fibre, vitamine si minerale atat de utile organismului. Consuma zilnic fructe si legume intr-un mod echilibrat, desigur!

6. Simplu si curat egal sanatos. Evita produsele alimentare procesate prin diverse procese chimice. Alege sa consumi alimente simple, cat mai curate posibil (curat = fara aditivi si conservanti) si cat mai apropiate de starea lor naturala.

7. Fara zahar viata e mai dulce. „Consumul excesiv de zahar dauneaza grav sanatatii.” Nu uita acest lucru: zaharul si produsele cu continut ridicat de zahar  sunt de evitat. Exista alternative, foloseste-le!

8. Alege calitatea, nu cantitatea. Oricand, oriunde nu te lasa impresioant de cantitate. Vrei o sanatate de calitate, mananca alimente de calitate! Nu uita, intotdeauna ai de ales, Alege corect!

9. Tine metabolismul sub control. Un metabolism functional, este cea mai buna dieta. O alimentatie echilibrata te ajuta sa pastrezi rata metabolica la un nivel  ridicat si greutatea sub control.

10. Hidrateaza-te corect! Consumul zilnic de lichide (apa in special) este determinant pentru o stare de sanatate buna. Minim 2l de lichide se recomnda sa fie consumate zilnic.

Un comentariu la „Decalogul alimentatiei sanatoase si echilibrate”

  1. Si in Romania oamenii au inceput sa se preocupe sa aiba o alimentatie sanatoasa. Totusi procentul celor care au grija de sanatatea lor e inca mic.

Părarea ta contează! Lasă un comentariu: