Despre o legenda a sportului alb

rafael nadalTenisul, sau sportul alb, a avut parte de numeroși jucători emblematici de-a lungul timpului.

Cu siguranță ați auzit de Boris Becker sau de Pete Sampras. Din păcate, acești tenismeni de geniu nu mai joacă astăzi. Cu toate acestea, aveam privilegiul să vedem pe terenurile de tenis, în cadrul marilor turnee de Grand Slam o altă legendă deja confirmată a acestui sport. Este vorba de nimeni altul decât de Rafael Nadal, numărul 1 ATP în momentul de față cu peste 14300 de puncte, la o distanță impresionantă, aproximativ 4000 de puncte de numărul 2 ATP, Novak Djokovic.

Cariera lui Nadal începe în 2002 la frageda vârstă de 15 ani și 10 luni.

Atunci a castigat primul său meci din circuitul ATP devenind astfel al 9-lea jucător care reușește o victorie în circuitul profesionist înainte de a împlini 16 ani. Era clasat pe poziția 762 ATP, dar în doar un an de zile urcă în topul 50 ATP.  În 2003 devine cel mai tânăr jucător care ajunge în al 3-lea act la Wimbledon. În 2004 deja este văzut ca un jucător important de tenis după ce îl învinge pe numărul 1 ATP din acea perioadă, Roger Federer.

În 2005 începe să domine tenisul mondial, câștigând pentru prima oară French Open-ul după o seminfală cu Federer și o finală cu Mariano Puerta. Acesta avea să fie primul French Open pe care îl va câștiga dintr-o serie de 8 astfel de turnee. Astfel din 2005 până în prezent câștigă toate finalele de French Open, excepție făcând 2009 când câștigă în schimb Australian Open-ul.

De deperate cel mai productiv an al carierei de tensimen până în prezent a fost 2010 când Nadal câștigă 3 turnee de Grand Slam.

Este vorba bineînțeles de French Open, Wimbledon și US Open. În cadrul finalelor de la French Open și Wimbledon câștigă în fața lui Soderling și a lui Tomas Berdych în doar trei seturi. La US Open, câștigă după patru seturi în fața lui Novak Djokovic.

În total, Rafael Nadal are 13 titluir de Grand Slam câștigate până în prezent și încă 6 finale disputate.  Pentru a înțelege importanța acestui campion al sportului alb, trebuie știut faptul că, din numărul total de jocuri disputate la turneele de Grand Slam, a câștigat peste 88%. Este jucătorul de tenis cu cel mai bun procentaj, Franch Open-ul fiind de departe cel mai mare succes al său, cu peste 98% de meciuri câștigate.

Cu toate acestea, Nadal nu și-a încheiat cariera și cu siguranță vom mai vedea o serie de recorduri doborâte de actualul număr 1 ATP. Când vine vorba de sport, două lucruri sunt sigure apropae 100%: Câștigarea unei partide de poker texas cu a chintă și căștigarea a cel puțin unui turneu de Grand Slam în fiecare an de către Rafael Nadal.

Rămâne să ne bucurăm de faptul că încă avem ocazia să îl vedem pe Nadal jucând tenis și câștigând în stilu-i caracteristic.

Părarea ta contează! Lasă un comentariu: