Dieta Zona – dieta echilibrului alimentar

Doctorul  american Barry Sears, specializat in biochimie, promoveaza in lucrarile sale Dieta Zone („zona” in traducere libera).

Doctorul Sears sustine ca aceasta dieta asigura un nivel stabil de zahar din sange, o balanta hormonala echilibrata si o stare de sanatate buna pentru cei care adopta dieta zona. Nu este o dieta pentru scaderea in greutate (desi se obtin rezultate bune si in acest sens), ci mai degraba un obicei nutritional bazat pe un echilibru intre alimentele consumate, optim pentru organismul uman.

Acelasi doctor insista pe efectul nivelului de insulina asupra sanatatii. Cat timp insulina va fi pastrata in valori normale (nici prea mica, nici prea mare) corpul va elibera substante anti-inflamatorii care impiedica apariatia diabetului, afectiunilor cardiovasculare sau a altor boli cronice. Intreaga teorie este bazata pe aportul  zilnic caloric care trebuie sa provina din carbohidrati (40%), grasimi (30%) si proteine (30%).

Planul alimentar pe toata durata dietei implica 3 mese principale si 2 gustari, esalonate la interval de aproximativ 3 ore.

Lista alimentelor care trebuie excluse din consum, este destul de restransa (paine alba, paste din faina alba, sucuri, alcool, carne rosie cu multa grasime), dar se  pune accent pe combinatiile alimentare corecte.

Un exemplu de meniu  adaptat dupa principiile dietei Zona gasiti mai jos:

exemplu meniu_dieta_zona
NOTA! Pe langa cele 3 mese principale, nu trebuie sa uitam de gustarile dintre mese.

Exemplu gustare: 50 g de migdale, 1 banana si 1 mar sau un iaurt grecesc cu 2 felii crackers wasa.

Principalele avantaje ale dietei Zona se refera la mentinerea insulinei al un nivel corect, scaderea ponderata in greutate (0.5-1kg/saptamana), eliminarea senzatiei de foame pe parcursul zilei (prezenta gustarilor care compleateaza mesele principale) si ajuta la scaderea nivelului de colesterol. Ca orice dieta are si dezavantaje, precum aportul scazut de carbohidrati (sub recomandarile medicilor), necesita mult timp si o atentie sporita la pregatirea meselor (trebuie respectate proportiile).

IMPORTANT: Se recomanda un consum zilnic de apa de minim 2.5 litri!

Un comentariu la „Dieta Zona – dieta echilibrului alimentar”

  1. Am incercat dieta Zona,de fapt inca o respect si sunt foarte multumita de rezultate.

Părarea ta contează! Lasă un comentariu: