Fructele si legumele. Daruri de la natura

Inceputul unui an se confunda cu primavara.

Primavara inseamna un nou inceput, si asa ar trebui sa fie pentru noi toti. Pentru a valorifica acest lucru trebuie sa profitam la maxim de ceea ce ne ofera primavara. Oferta primaverii este „promotionala”, limitata si binevenita. Primavara natura renaste. Vegetatia  prinde culoare si savoare.

Alimentatia noastra se modifica in functie de sezon.

Dupa o perioada in care alimentatia a avut la baza  produse conservate sau produse uscate, primavara ofera  ocazia de a schimba aceste produse cu unele proaspete, pline de vitamine si minerale indispensabile. In categoria  produselor de sezon specifice primaverii se regasesc  legumele proaspete (ceapa verde, salata verde, spanac, ridichi, etc.) si fructele (mere, capsuni, cirese, etc.).  O alimentatie sanatoasa cuprinde fara exceptie un consum ridicat de fructe si legume.

Aproape orice dieta speciala recomanda consum ridicat de fructe si legume, pentru ca accelereaza metabolismul, reduc nivelul colesterolului si ofera energie si suplete. Fibrele si nutrientii regasiti in compozitia fructelor sunt necesare organismului  in fiecare zi. Vitamina C, vitamina E, magneziu, potasiu, fosfor, calciu atat de utile pentru organism se pot  regasi in cantitati semnificative in mere, banane, smochine, curmale, kiwi sau ananas. Calorii putine si glucide cu descompunere rapida ofera energie aproape instant dupa ce sunt consumate.

Un proces mult mai  complex care implica consum ridicat sau chiar exclusiv doar de fructe si legume poarta numele de detoxifierea organismului.

Acest proces poate insemna o  „curatenie de primavara” pentru organism. Se recomanda de catre specialistii in nutritie un astfel de tratament de 2 ori pe an in sezonul de primavara si toamna. Implica un regim alimentar strict bazat pe lichide, cruditati si produse naturale. Sunt excluse produsele conservate, produsele din carne, painea, dulciurile sau bauturile carbogazoase.  Acest proces dureaza  intre 7 si 20 zile si se caracterizeaza printr-un consum ridicat de apa si ceaiuri naturale in fiecare zi (2-3 litri minim).

Complementar cu regimul alimentar este nevoie si de activitati fizice cum ar fi mersul pe jos, alergari usoare, masaj , sauna sau reflexoterapie.  Urmand un astfel de program corpul  va fi recunoscator  si te va rasplati cu o stare generala foarte buna, energie si vitalitate pentru tot restul anului.

Natura este in fiecare an foarte generoasa cu noi. Gama de „verdeturi” este foarte bogata. Trebuie doar sa profitam si sa consumam regulat  fructe si legume. Astfel de daruri nu trebuie refuzate.

Care sunt fructele voastre preferate?

4 comentarii la „Fructele si legumele. Daruri de la natura”

  1. De ce sa mancam fructe?

    Pentru sanatatea ta, pentru ca te ajuta sa te feresti de boli si iti asigura necesarul zilnic de vitamine si minerale. cam pentru acest lucru…

  2. Natura este foarte generoasa cu noi. Nu meritam ceea ce primim, pentru ca ne batem joc.

  3. Consumul regulat de fructe si legume aduce beneficii imense sanatatii tale

Părarea ta contează! Lasă un comentariu: