Lista de obiceiuri sanatoase specifice sarbatorilor de Paste, varianta 2020

Aceasta perioada este un prilej potrivit pentru a-ti completa lista de obiceiuri sanatoase.

Cu obiceiuri specifice sarbatorilor de Paste.

Chiar daca suntem in perioada de izolare sociala, nu ar trebui sa renuntam la lucrurile frumoase pe care le faceam in alti ani in aproapierea Pastelui. Noi asa intentionam sa facem, dupa cum urmeaza:

Ne izolam la tara, in mijlocul naturii.

Vremea frumoasa ne invita sa ne bucuram de razele Soarelui, sa ne refacem necesarul de vitamina D si sa simtim mirosul divin al florilor de corcodus proaspat deschise. Si unde se poate face asta mai bine ca la tara. La casa bunicilor sau a parintilor inconjurata de natura revenita la viata. Am facut asta an de an si facem la fel si in 2020, cu declaratia pe propria raspundere completata corespunzator (am bifat pct. 4 si/sau pct. 6 ca motiv al deplasarii).

Facem cozonac, drob si alte bucate traditionale.

Pentru noi mirosul de cozonac proaspat copt este mirosul sarbatorilor de Paste. Eu cand simt miros de cozonac uit de orice dieta si execut o bucata, rupta cu mana, imediat ce a fost scos din cuptor. In zona in care mergem, se mananca cozonac cu ou rosu in noapte de Inviere ( imediat ce ajungi acasa) si cu drob de miel in zilele urmatoare. O combinatie cam seaca, daca nu ai langa si un pahar de vin.

Daca nu ai chef sau timp sa “cocalesti” ai varianta de a comanda online produse gata pregatite pentru masa de Paste. Si mai mult, poti alege sa comanzi de la producatorii locali din jud. Cluj, adunati in mod organizat pe noua platforma Made In Cluj. Intra pe site sau pe pagina de facebook si rasfoieste catalogul cu produse. Vei gasi acolo bunatati de tot felul: de la produse de panificatie, legume si zarzavaturi de sezon, carne de miel, prajituri de casa, oua, produse lactate, dulceturi, bere artizanala, vin si sucuri naturale.

Vanatoarea de oua rosii.

Incondeiatul oualelor in ajun de Paste ramane un obicei la moda. Dar daca nu te pricepi la pictura pe oua, iti propun ceva mai simplus si mai antrenant. Poti organiza un concurs de ciocnit sau si mai tare e o vanatoare de oua rosii. Ascunde bine vreo 10 oua rosii prin curte sau prin casa, si provoaca restul familiei sa le gaseasca. Va fi distractiv, te asigur! Bonus, incurajezi miscarea fizica chiar si in zilele de sarbatoare – un obicei sanatos indiferent de vreme si de vremuri.

Luam Lumina Sfanta.

De aceasta data, fiecare la casa lui, fara deplasare la biserica. Am inteles ca in Cluj-Napoca, voluntarii o vor distribui numai credinciosilor care solicita acest lucru si ii asteapta in fața locuintei cu o candela sau lumanare. Slujba de Inviere se va desfasura la ora 00:00 in exteriorul bisericilor, fara crediciosi, care pot iesi in curtea casei sau pe balcoane pentru traditionalul salut „Hristos a Înviat!”. Cu siguranta slujba de Inviere va fi transmisa live si la TV, o varianta “primita” in aceste vremuri tulburi.

Vizitam rudele sa le uram de bine.

Adica le sunam pe WhatsApp cu video si le uram de bine si de sanatate. Ne trimitem poze pe facebook cu cozonacul, cu friptura de miel sau cu iepurasul inconjurat de oua rosii. Inchinam un pahar de vin si speram la vremuri mai bune. Ne adaptam dar la obiceiuri nu renuntam. Mai ales la cele sanatoase.

Chiar si in stare de urgenta, obiceiurile sanatoase nu se suspenda. Trebuie adaptate la situatia actuala si sa ne bucuram de sarbatorile de Paste, varianta 2020.

Părarea ta contează! Lasă un comentariu: