Cred ca acest subiect generalizat in titlu , este un vast domeniu in care fiecare dintre noi are cate o recomandare , un sfat , o reteta , o dieta miraculoasa care sa garanteze, cel putin teoretic o sanatate de fier, si implicit o viata lunga si frumoasa. Inca din vechi timpuri, sefii de triburi, inalte capetenii obstesti recomandau mai ales barbatilor, un consum ridicat de produse provenite din regnul animal, sau vegetal, care ofera energie suplimentara necesara in lupta pentru suprematie sau pentru supravietuire.
Se cunosc foarte bine celebrele mituri care circula in lumea nutritiei, alimentatiei sau gastronomiei care exprima dependenta functionarii decente a corpului uman de prezenta in alimentatia zilnica a proteinelor(carne, oua,lactate), glucidelor( zahar,cereale, paste), lipidelor sau grasimilor (ulei, unt) si a vitaminelor si mineralelor( fructe si legume).
O alimentatie sanatoasa si echilibrata trebuie sa contina zilnic o combinatie bine proportionata intre toate elementele amintite mai sus, astfel incat , sinteza lor sa ofere corpului uman , necesarul zilnic caloric, pentru desfasurarea in conditii normale a activitatilor cotidiene. Necesarul zilnic de calorii, pentru o alimentatie sanatoasa, depinde la fiecare individ in parte de: greutatea corporala, de inaltime, varsta, sex si modul de viata( sedentar, activ, superactiv). Necesarul zilnic de calorii pentru un om clinic sanatos cu activitati fizice normale se incadreaza in intervalul 2000-2300 de calorii/zi. Aceste date numerice se schimba in cazul persoanelor cu activitati fizice de nivel inalt ( ex. sportivii), unde necesarul caloric necesar intro- zi se ridica peste valoarea de 3000.
Un indicator foarte important in stabilirea unei alimentatii sanatoase, este masa corporala, numit si sitemul BMI(Body Mass Index). Un indicator BMI sanatos se situeaza intre valorile de 18.5 si 24.99. In functie de indicatorul BMI se poate stabili cu ajutorul unui medic nutritionist , o lista de alimente indicate si implicit o alimentatie speciala(dieta) pentru a reduce acest indice la valori normale in caz de supraponderabilitate, sau pentru a creste valorea lui in caz de subponderabilitate.
Alimentatia zilnica este structurata in 3 mese principale (mic dejun, pranz si cina) si minim 2 gustari usoare (fruncte, fursecuri, alune, etc.) intercalate intre mesele principale . Fiecare dintre cele 3 mese zilnice sunt la fel de importante iar pentru o viata sanatoasa din punct de vedere nutrutional , nu trebuie omisa nici una dintre ele.
Hello there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start. Do you have any points or suggestions? Many thanks
Luckily Im pretty laid back.
Right on!
Good points
Good points
Good points
Right on!
I never thought of it that way, well put!
I didn’t know that.
I never thought of it that way, well put!
I didn’t know that.
I never thought of it that way, well put!
I agree 100%
Thank you for a great post.
I didn’t know that.
Right on!
Thank you for a great post.
I didn’t know that.
Thank you for a great post.
I never thought of it that way, well put!
I never thought of it that way, well put!
I didn’t know that.
I never thought of it that way, well put!
Good points
Right on!
Thank you for a great post.
I never thought of it that way, well put!