Performanta sportiva, un pariu cu miza uriasa

Dintr-un esantion de 1000 de persoane, 70% fac sport. Dintre acestia 25% fac sport la un nivel avansat, 5% fac sport de performanta si doar 1% dintre ei ating un nivel de performanta apreciabil.  Performanta sportiva este greu de atins pentru ca implica foarte multe sacrificii si o dedicatie totala. Pentru a atinge performanta este nevoie de o „investitie” uriasa pe tot parcursul drumului catre performanta. Asadar, drumul e lung si miza e uriasa!

Sa luam ca exemplu un pariu pe un eveniment sportiv.

Fiecare dintre noi pariaza pe evenimente sportive cu gandul de a multiplica suma pariata. Cu cat suma pariata este mai mare, cu atat potentialul castig este mai mare. Asadar castigul este direct proportional cu investitia. La fel ca si in sport. Sansa de a atinge performanta este direct proportionala cu implicarea si ambitia sportivului de ajunge in top. Este nevoie de multa munca, studiu teoretic, pasiune, determinare si sacrificii multiple. Scopul final este unul nobil si merita tot efortul pentru a fi atins.

Cati sportivi tineri cu potential urias au esuat in drumul spre performanta?

Multi, chiar foarte multi. Lipsa de seriozitate, un antrenament deficitar sau lipsa banilor sunt principalele cauze ale esecului. Performanta in sport este foarte greu de atins, dar e si mai greu de mentinut. NU este suficient sa ajungi pe primul loc este obligatoriu sa te mentii acolo. Sustin aceasta teorie cu un exemplu personal (fara sa fie vorba de performanta sportiva):

„Antrenament serios in sala si acasa timp de 9 luni fara intrerupere. Alimentatie corecta, fara excese si cu mare grija la calitatea produselor. Reteta a functionat foarte bine: 72 de kg  masa corporala din care 61,2 kg masa musculara si 10,4% procent  de grasime corporala. Conditia fizica excelenta cu un tonus muscular ridicat, totul parea in grafic pentru atingerea scopului final. O luna fara antrenament si cu o alimentatie dezordonata au schimbat situatia cu 180 de grade: 5 kg pierdute din masa corporala, conditie fizica precara, forta si tonus muscular scazut. Ce am construit in 9 luni, am pierdut in 28 de zile.”

Chiar daca exemplul de mai sus nu se refera la un sportiv de performanta, consider ca este elocvent pentru a sustine idea dezvolatata. Munca continua, seriozitatea si dedicatia totala sunt elemente determinante in atingerea si mentinerea in sfera performantei sportive. Sportul inseamna dedicatie, pasiune si performanta. Beneficiile sportului asupra sanatatii sunt complexe si de neinlocuit. Sportul dezvolta corpul armonios si mintea iute. Performanta sportiva solicita un corp sanatos si o minte stralucita care sa controleze fara ezitari un mecanism perfect format din oase si muschi.

Părarea ta contează! Lasă un comentariu: