Si tu ai nevoie de grasimi!

Si tu, si eu si toata lumea (slaba sau grasa) are nevoie de grasimi!

Avocado

Data viitoare cand iti pregatesti sau comanzi mancarea, baga in seama si semintele, nucile, avocado, pestele gras, uleiul de masline,  lactatele si chiar carnea de porc cu putina slaninuta.

Mananca fara griji ouale intregi ca nu iti va creste colesterolul;  pune 1-2 linguri de ulei de masline peste salata – va aluneca mai bine ;), cumpara iaurt cu 2% sau chiar cu 10% grasime – cel grecesc e foarte gustos, iar cand ai ocazia mananca o bucatica de slanina cu sau fara ceapa.

Pentru ce toate astea?  Pentru ca corpul are nevoie de grasimi pentru a functiona si prospera.

Grasimile sunt o sursa excelenta de energie ( 9 calorii pe gram – ! Atentie la cantitate), ajuta la absotia celorlalti nutrienti, controleaza coagularea sangelui, reduc inflamatiile, protejeaza membranele celulelor, ofera satietate si nu in ultimul rand grasimile sunt esentiale pentru o buna functionare a creierului.

Dar stai asa! Sunt mai multe tipuri de grasimi. Care sunt grasimi bune si care sunt “ne-bune”?

Daca un tip de grasime este bun sau rau, depinde in mare masura de structura chimica. Nu intru’ in atomi si molecule ca nu ma pricep. Eu ma ghidez mult mai simplu dupa urmatoarea regula: grasimile care provin din surse naturale (de origine vegetala sau animala*) sunt bune, iar acele grasimi facute de mana omului sunt “ne-bune”.

Acestea din urma sunt numite grasimi trans sau grasimi hidrogenate si se regasesc in: margarina, junk food, produse congelate (prajituri, pizza, paste), uleiuri procesate, etc. De evitat!

Grasimile bune se impart in grasimi saturate si  grasimi nesaturate. Cele saturate sunt bune dar consumate cu moderatie. Le regasim in produsele lactate, carnea rosie si in uleiul de cocos.

Da, ati ghicit. Grasimile nesaturate sunt cele sanatoase. Acele grasimi au continut ridicat de omega-3 si omega-6 si se regasesc in: avocado (#1 pentru mine), nuci, migdale, seminte (in, floarea soarelui, canepa, susan), peste gras sau ulei de masline.

tipuri si forme de grasimi

Unele grasimi sunt esentiale!

Corpul este capabil sa isi genereze aproape toate grasimile de care are nevoie mai putin doua: alpha-linoleic acid (ALA) – omega-3 si  linoleic acid (LA) – omega-6. Aceste grasimi esentiale pot fi obtinute doar din alimentatie. Asadar, consuma alimente cu Omega-3 si Omega-6 precum: semintede in, nuci, sardine, somonl, soia, tofu, creveti, varza de Bruxelles, conopida, dovleac.

Atentie la cantitate!

Grija cea mai mare cand consumam alimente bogate in grasimi trebuie sa fie cantitatea. Acestea sunt alimente cu densitate calorica foarte mare. O mana de nuci (30-40g) inseamna cam 250-300 calorii, iar 1 ling de ulei de masline (10 ml) are cam 90 de calorii. Sunt calorii bune, dar tot calorii sunt.

Mai putine griji trebuie sa iti faci daca consumi preponderent alimente vegetale bogate in grasimi. In cazul meu, nici o zi fara nuci si seminte. E o regula autoimpusa de ceva timp. Am acasa si la birou rezerve de seminte de in, canepa, dovleac si floarea soarelui. Plus, nelipsitul unt de arahide ( eng. peanut butter) este mereu prima optiune pentru o gustare. Si uite asa, imi iau necesarul zilnic de omega-3 si omega 6. Carnea, lactatele sau ouale sunt optionale.

sursa text & foto: www.mindbodygreen.com

Părarea ta contează! Lasă un comentariu:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.