Ajuta-ti copilul sa aleaga sportul potrivit

Activitatea fizica sustinuta are un efect direct in dezvoltarea armonioasa a copilului tau. In egala masura si pentru starea de sanatate. Un copil care alege miscarea/sportul in locul tabletei sau a telefonului va fi mult mai energic, mai disciplinat, mai responsabil si va avea un tonus bun mai tot timpul. Asadar, sportul ofera  beneficii multiple pentru copilul nostru.

Cu toate acestea, apar cateva intrebari logice in capul fiecarui parinte responsabil:

Care este sportul potrivit pentru copilul meu?

Tu ca parinte, nu poti alege un sport dupa preferintele tale. Sportul in esenta inseamna activitate fizica. Iar activitatea specifica fiecarui sport trebuie sa fie potrivita copilului tau. Este important sa tinem cont de varsta, temperament si de inclinatiile copilului dar mai ales de abilitatile lui fizice. Unii copii sunt mai timizi, altii mai indrazneti. Unii mai plinuti, altii mai filiformi. Multi dintre copii prefera activitatile in aer liber, dar sunt si copii care se simt mai bine in sala de sport. Lasand deoparte aceste aspecte teoretice, consider ca implicarea copilului in gasirea sportului potrivit pentru el(ea) este cea mai buna optiune. Ajuta-l! Pune-i la dispozitie cat mai multe variante si el(ea) va alege ce ii place, ce il(o) atrage mai mult. In felul acesta eviti aparitia frustrarii (copilul nu poate, nu reuseste) si  elimini riscul sa nu alegi sportul nepotrivit pentru el(ea).

Cand ar trebui sa inceapa practicarea unui sport?

Abia pe la 6-7 ani copiii dezvolta abilitatile fizice si atentia necesare pentru a asculta indicatiile antrenorului sau pentru a respecta regulile jocului. Asadar, pana la aceasta varsta nu se recomanda sporturile de echipa (fortbal, handbal, baschet, rugby). Pe de alta parte, in cazul gimnasticii, miscarile si exercitiile specfice sunt mult mai bine asimilate de copiii cu varsta pana in 7 ani. Un sport ce nu tine cont de varsta este inotul. Exista cursuri de inot pentru bebelusi de 4 luni. Daca iti doresti ca fetita ta sa fie urmatoarea Simona Halep, fa-i cunostinta cu zgura dupa ce face 10 ani.  Pentru un viitor Bruce Lee, se recomanda inceperea antrenamentelor dupa varsta de 12 ani.

Fiecare varsta cu sportul ei. Timp suficient, pentru copil sa aleaga ce ii place. Si timp suficient pentru tine ca parinte sa il ajuti sa aleaga ce ii place. Incepe cu inotul la 1 an, pe la 2-3 ani o(il) duci la cursuri de gimnastica, la handbal sau fotbal de pe la 6-7 ani iar dupa 10 ani ii cumperi o racheta de tenis sau un kimono. Cand ajunge la 14 ani va sti cu siguranta ce sport ii place si daca vrea sa faca performanta sau sa fie doar un mod placut si sanatos de a-si petrece timpul.

Si inca ceva. Daca tu ca parinte esti pasionat de un anumit sport, dar din anumite motive nu ai reusit sa performezi, nu iti obliga copilul sa iti continue visul tau. In cele mai multe cazuri, va face acel sport doar pentru ca il fortezi tu, nu ca isi doreste.

Asadar, raspunsul la intrebarea „Care este sportul potrivit pentru copilul meu?” ti-l va oferi timpul. Tu ca parinte trebuie sa ai rabdare. Ai dotoria sa il ajuti, sa il sprijini dar nu ai dreptul sa ii impui tu ce sport sa faca. Ofera-i variante si lasa-l sa aleaga. Iti va multumi mai tarziu!

Părarea ta contează! Lasă un comentariu: