Sportul rege. Spectacol, pasiune si glorie

Fotbalul este ultima reprezentatie sacra a timpului nostru. Fotbalul este spectacolul care a substituit teatrul.  „P. P. Pasolini”

Daca ar fi  sa citez pe Ilie Dobre as spune : „Buna ziua si bine v-am gasit dragi ascultatori si iubitori ai fotbalului!”

Se pot scrie foarte multe randuri despre acest sport, numit pe buna dreptate , sportul rege, sport care a devenit pentru multi dintre noi o pasiune sau chiar un stil de viata . Fotbal se joaca  in toate colturile lumii, de la ecuator pana la cei doi poli, de la mare la munte, de catre copii sau oameni trecuti de prima tinerete. Un sport accesibil tuturor, indiferent de varsta, sex, etnie sau religie.

Fotbalul provoaca zilnic trairi senzationale atat pentru jucatori cat si pentru microbisti, trecerea de la extaz la agonie se face uneori in ritm nebun, iar de multe ori cele 90 de minute de joc efectiv pe dreptunghiul verde par cateva secunde, atunci cand spectacolul fotbalistic este interpretat cu maiestrie si fair-play .

Se spune ca fotbalul a fost creat de catre englezi acum mai bine de 400 de ani, in anul 1602, fiind la inceput un joc de societate, o distractie,  iar intre timp a devenit o sursa nesecata de satisfactii si dezamagiri. Fotbalul privit in ansamblu acum in sec. XXI  este o adevarata industrie profitabila din punct de vedere economic, dar trecand peste acest aspect, fotbalul jucat de adevaratii amfitrioni, poate fi considerat o arta, un spectacol grandios.

Ce poate fi mai impresionant decat un stadion de 80.000 de locuri plin ochi cu microbisti si sustinatori fanatici, imbracati in culorile celor 2 echipe combatante, care canta, striga, urla, rad sau plang, totul pentru ca echipa favorita sa castige acea partida de fotbal.

Din pacate de multe ori fanatismul aratat de  iubitorii de fotbal este dus la extrem, iar spectacolul asteptat deprinde accente dramatice, neplacute pentru ochiul iubitorului de fotbal critic si pretentios.Dar fiecare dintre noi trebuie sa  accepte  si sa savureze fotbalul cu bune si cu rele, si sa asimileze doar partile care fac acest sport sa fie numit „sportul sporturilor”, un ambasador de nadejde pentru fiecare natiune in parte.

Ce altceva s-ar mai putea spune despre grandoarea fotbalulul? Este unul din taramurile de pasnica disputa unde natiunile isi cauta gloria…  „Albert Camus”

Părarea ta contează! Lasă un comentariu: