#StămAcasă: Totul va fi Bine, dar nu la fel!

Totul va fi Bine“, o campanie pornita din Italia cu scopul de a raspandi speranta si a transmite idea ca doar uniti, sub simbolul curcubeului, putem trece peste situatia dramatica cauzata de coronavirus (COVID-19).

Aceasta campanie s-a extins rapid si in alte tari, printre ele si Romania. Pe retelele de socializare gasesti sute de poze cu un curcubeu desenat pe o foaie alba alaturi de mesajul “Totul va fi Bine“.

Am desenat si noi si l-am postat pe Instagram. A fost o activitate de juma’ de ora captivanta pentru toata lumea. Iar acum foaia sta lipita pe geamul de la bucatarie cu desenul spre interior, “pentru ca noi l-am desenat” 🙂

Imi place idea campaniei dar mesajul transmis, plin de speranta si optimism, parca e mult prea optimist. Si prin faptul ca le spunem copiilor ca totul va fi bine, doar le ascundem adevarul despre viata de dupa coronavirus.

Va fi bine, dar nu la fel!

Nu va mai fi ca inainte de COVID-19, nici pentru ei si nici pentru noi. Se schimba niste obiceiuri , niste rutine care ne defineau starea de bine. Idea de bine trebuie redesenata in capul fiecaruia.

Ceea ce se intampla in lume in aceasta perioada ne va schimba radical viata sociala. Atat cea virtuala cat si cea reala. Totul raul spre bine, zic eu. Imi mentin parerea ca ne grabeam inutil spre nicaieri. Traiam intr-un ritm prea alert, faceam totul pe fast-forward, masuram timpul in saptamani, traiam (pentru noi) doar in week-enduri. Acasa ajungeam seara tarziu, dormeam 7-8 ore si dimineata devreme o luam de la capat: sala, gradinita, serviciu, parc, magazin si retur. Asa era rutina noastra in 5 zile din saptamana. Nu stiu, poate la voi era altfel ?!

Acum facem pauza, aproape totala. Stam in casa. Muncim, mancam, ne jucam, socializam de acasa. Exact opusul la ce faceam pana acum. Vestea buna e ca trece. Cand si cum, nu stiu. Dar stiu ca dupa ne va fi greu sa fim ca inainte. Ne vom relua timid activitatile clasice (gradinita, mers la serviciu, joaca in parc) dar mult mai rezervati si cu o oarecare frica. Frica de altii si de noi sa nu facem ceva gresit si sa ajungem iar in “stare de urgenta”.

Normal ar fi ca de acum inainte sa gandim si sa actionam diferit!

Ar trebui sa apreciem mai mult lucrurile simple precum hartia igienica sau sapunul; sa invatam sa facem si altceva decat ce facem la serviciu; sa gatim si sa mancam mai mult acasa; sa ne petrecem mai mult timp cu familia (si nu in mall); sa avem mai multa grija de sanatate; sa cumparam mai mult din pietele locale si nu din supermarket; sa mergem in concediu in tara; sa restrangem cheltuielile pe mofturi si fitze; sa sprijinim si sa acordam mai multa incredere sistemului medical; sa deschidem urechile mai bine la recomandarile autoritatilor; sa nu mai facem misto de orice; sa fim mai seriosi si mai implicati in comunitate; sa ajutam fara sa ni se ceara ajutorul; sa apreciem mai mult aerul curat; sa mergem mai mult pe jos; sa reciclam mai responsabil…. si lista de “sa” poate continua.

Aceasta pandemie trece, dar va lasa urme si va genera pierderi. Esential este ce invatam noi din aceasta lectie dura. Daca revenim la vechile obiceiuri, am fi cei mai mari idioti. Daca ne linistim si ne dam seama unde am gresit va fi bine, dar un alt fel de bine. Mai simplu, mai responsabil, mai chibzuit.

2 comentarii la „#StămAcasă: Totul va fi Bine, dar nu la fel!”

  1. Cu siguranta in urma acestei pandemii vor ramane obiceiuri diferite, care ne definesc pe noi ca oameni. Un articol interesant ce merita citit, multumesc!

Părarea ta contează! Lasă un comentariu: