Suplimentele nutritive. Adevar sau provocare ?

„Cate bordeie, la fel si obiceie!”

Cam asa suna o zicala autohtona cu referire la diversitatea de obiceiuri, ritualuri si metode specifice in orice activitate. In  sfera suplimentelor nutritive se aplica foarte bine principiul  diversitatii atat ca: tipuri, denumiri, producatori, recomandari, efecte pozitive sau negative  cat si pentru  parerile impartite  cu referire la necesitatea si efectul lor asupra  sanatatii.

Se cunosc nenumarate firme producatoare de suplimente nutritive(alimentare), cateva autohtone dar cele mai multe  de provenienta straina. SUA este recunoscuta pentru o industrie foarte bine dezvoltata in producerea, distribuirea si promovarea produselor catalogate ca suplimente nutritive.

In toate revistele de fitness sau bodybuilding  un numar considerabil de pagini prezinta diverse produse  din aceasta categorie. In mediul online e suficienta o simpla cautare  pe Google, iar rezulatele obtinute  sunt de ordinul milioanele.

Ceea ce este foarte important  pentru cei care doresc sa foloseasca in alimentatia proprie suplimente nutritive, este sa aleaga acele produse care  nu creaza disconfort  gastric(sau alte reactii adverse) dupa utilizare, si acele  produse dedicate pentru scopul ales de persoana respectiva. Se recomanda ca utilizarea  unor astfel de produse sa se faca dupa recomandarea unui medic nutritionist.

Trebuie lamurit un aspect foarte delicat de la bun inceput. Aceste produse numite suplimente alimentare sunt tot alimente.

Nu sunt produse sintetice obtinute prin diverse procese chimice nocive care  pot pune sanatatea in pericol. Aceste produse sunt garantate si certificate de catre IFS(International Food Standard)  si sunt testate si folosite in mod uzual de catre sportivi de performanta din toate ramurile  sportului supusi periodic la controale antidoping.

Pot sa apara efecte adverse la anumiti consumatori doar in cazul unor  probleme de sanatate nedescoperite sau netratate. Ceea ce le  separa de restul alimentelor utilizate zilnic este concentratia ridicata de nutrienti(proteine, aminoacizi esentiali, carbohidrati, vitamine, minerale etc.).

Un supliment nutritiv trebuie sa fie complementar alimentatiei normale. Sustin, amplifica si eficientizeaza un antrenament sportiv corect aplicat. Performanta si sustinerea unui standard ridicat in orice sport necesita ajutoare. Corpul solicitat de un antrenament istovitor pentru a reface rezerva de energie si pentru a sustine  structura si functionalitatea sistemului muscular are nevoie de suplimente nutritive.

Cele mai cunoscute tipuri de suplimente sunt: concentratele proteice, sustinatoarele de efort, suplimentele pentru cresterea musculara, slabit si arderea grasimilor.

Fiecare dintre aceste tipuri  de suplimente ajuta  nu dauneaza.  Adevarul   se poate afla in momentul in care se consuma regulat si limitat astfel de produse. Efectele pozitive nu se pot observa si analiza din exterior de catre un simplu  carcotas.

Provocare si interes ar trebui sa fie pentru fiecare dintre noi. O alimentatie sanatoasa si variata trebuie sa includa suplimente nutrutive atat pentru sportivi  cat si pentru  celalalte categorii ale populatiei.  Un impuls  consistent catre o sanatate de fier e bine venit. Pentru a obtine mai mult, trebuie investit mai mult. E nevoie sa investim in propria alimentatie!

 

Un comentariu la „Suplimentele nutritive. Adevar sau provocare ?”

Părarea ta contează! Lasă un comentariu: