Top 5 beneficii ale culturismului

Probabil că ai auzit câte ceva despre acest sport, dar ai vrea să știi mai multe; sau poate ai vrea să îl încerci, dar nu ești foarte convins că merită efortul; ori poate îl vezi ca pe ceva interesant, dar și riscant în același timp.

Eu îți spun un singur lucru – culturismul sau antrenamentul de forță este sănătos, la fel ca orice sport dacă îl practici corect și responsabil.

Ai mai jos 5 beneficii ale culturismului care ar trebui să te convingă să pășești măcar o singură dată în sala de forță.

Culturismul este acel tip de activitate sportivă care presupune antrenarea grupelor musculare folosind greutăți și aparate pentru dezvoltarea musculaturii. Foarte pe scurt, cam așa ar arăta o definiție aproximativă a culturismului (DEX-ul vine cu o definiție mai academică).

Dezvoltarea musculaturii poate însemna:

  • creșterea masei musculare
  • creșterea forței musculare
  • tonifiere musculară, când folosim greutăți mici-medii; deși sunt folosite aproape aceleași exerciții, în acest caz mai corect este să folosim termenul antrenament de fitness.

Iată mai jos Top 5 beneficii ale culturismului de care am vorbit anterior:

Creșterea masei musculare

Primul beneficiu oferit de antrenamentul de culturism este acumularea de masă musculară; este și motivul principal pentru care tinerii aleg acest sport. Acest lucru este foarte important mai ales pentru acele persoane cu o constituție firavă – tip ectomorf; culturismul le permite să ia în greutate, fără să acumuleze grăsime, ci mușchi.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă și ne apropiem de vârsta a 3-a, pierdem masă musculară, iar antrenamentul cu greutăți este o soluție simplă și sănătoasă ca să prevenim acest lucru.

Creșterea forței musculare

O dată cu creșterea masei musculare, se înregistrează și o creștere a forței musclare; este un lucru important? Bineînțeles că da, în viața de zi cu zi un plus de forță în brațe, de exemplu, poate fi foarte util, chiar în treburile gospodărești, nu mai vorbesc dacă practici și alt sport.

Tonifiere musculară

Poate că nu te interesează nici masa musculară, nici forța, mai ales dacă ești doamnă sau domnișoară. Ei bine, antrenamentul cu greutăți (mici-medii) te poate ajuta să obții acea musculatură fermă și frumos conturată, un trup zvelt și atletic care arată bine în orice haină.

Mobilitate

Nu doar exercițiile de stretching contribuie la o bună mobilitate; cele cu greutăți ajută în egală măsură, ba sunt chair mai bune, ar spune un pasionat de culturism ca mine. Poți lucra cu greutăți mici-medii și vei obține două beneficii simultant – mușchi mai fermi și articulații mai mobile.

Și în acest caz, persoanele în vârstă ar trebui să acorde o mai mare atenție exercițiilor cu greutăți – pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne pierdem tot mai mult din mobilitate și flexibilitate.

Slăbire

Ultimul dar nu cel din urmă beneficiu. Dacă ești o persoană ocupată, atunci probabil că ești ca mine – mereu interesat de eficiență maximă, să valorifici la maxim fiecare clipă. Și de această dată culturismul, sau antrenamentul cu greutăți vine cu mai multe beneficii la pachet. Foarte pe scurt, culturismul este mult mai eficient decât antrenamentul cardio, dacă vrei să pierzi grăsime fiindcă:

  • arzi calorii în timpul antrenamentului; este mai intens decât un antrenament cardio și vei arde același număr de calorii, dacă nu mai multe în mai puțin timp. Pe scurt – economisești timp.
  • arzi calorii după antrenament; culturismul oferă acest beneficiu, metabolismul rămâne turat și după încheierea antrenamentului. Altfel spus, slăbești fără să mai faci nimic; tentant, nu?

Ai acum 5 motive ca să încerci măcar un antrenament de culturism. După cum ai văzut nu contează ce vârstă ori ce sex ai; antrenamentul cu greutăți poate ajuta pe oricine să fie mai sănătos și să arate mai bine.

Mare atenție! Primul drum trebuie să fie mereu la medic, înainte să te apuci de orice sport; poate, doar cu excepția șahului.

autor: Marius Bujor pentru FitClub.ro

Un comentariu la „Top 5 beneficii ale culturismului”

  1. Pingback: 5 motive ca să te apuci de culturism – Housefit – Aparate si accesorii fitness, Suplimente nutritive

Părarea ta contează! Lasă un comentariu: